Kategoriler

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Genel göz muayenesini herhangi bir göz probleminiz olmasa da her yıl düzenli olarak yaptırın.Çocuklarda ise 6 aylıkken ,1 yaş, 3yaş, 6 yaş ve okul döneminde yılda bir olmalıdır.Çocuklarda tembellik ve şaşılık gibi erken teşhisin çok önemli olduğu durumların tespiti için ilk 3 yaştaki muayeneler çok önemlidir.

Genel göz muayenesinde;

  • Görme düzeyine (görme oranı)
  • Gözlük muayenesi: Miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurları otorefrektometri adı verilen cihazla otomatik olarak ölçülür.
  • Gözlük denenmesi: Foropter denen otomatik gözlük deneyen bir cihazla yada gözlük deneme çerçevesiyle en iyi görme sağlayan gözlük numarası doktorunuz tarafından size denettirilir.
  • Göz kaslarının muayenesi: Göz kaslarının tümünün hareketlerinin normal olup olmadığını ve şaşılık durumunu tespit eder.
  • Biomikroskopik muayene: Slit lamp adı verilen özel bir cihazla gözün ön (kornea,iris,lens) ve arka (retina) bölümlerinin ayrıntılı olarak incelenmesine olanak verir.
  • Göz tansiyonu ölçümü: Gözünüze temas etmeden bir cihazdan(tonometre) hava püskürtülerek göz içi basıncınız ölçülür.Eğer göz tansiyonunuz yüksekse glokom hastalığı açısından risk altındasınız demektir.Glokomla ilgili görme alanı, kornea kalınlığı ve görme siniri ölçümü gibi ayrıntılı testler gerekir

KATARAKT

Katarakt gözün içerisinde bulunan doğal merceğimizin yaşla birlikte saydamlığını kaybetmesidir.Bunun sonucunda hastalar buzlu bir camın arkasından bakıyormuş gibi görür.Şeker hastaları,kortizon kullanan hastalar ve darbeye maruz kalan hastalarda katarakt daha erken yaşta ortaya çıkar.

Kataraktın tek tedavisi ameliyattır.Ameliyattan önce göze konulacak mercek optik biometri adı verilen aletle çok büyük bir hassasiyetle tespit edilir.Göze konulacak mercekler tek odaklı, iki odaklı veya üç odaklı (trifokal akıllı mercek).Akıllı mercekler(trifokal) her göze uygulanmaz,gözünüzün uygun olması gerekir.(Bunun için bazı ek testler yapılır.)

GLOKOM

Glokom sinsi bir hastalıktır.Bir çok hastada hiç bir belirti vermez.Onun için sadece göz tansiyonuna bakmak yetmez.Görme alanı kornea kalınlığı,görme siniri kalınlığı gibi ekstra testlerle teşhis konulur.Glokom tanısı alan hastalar ömür boyu tedavi almalıdır.(ilaç,laser).İlaç tedavisinin başarısız olduğu hastalarda ameliyat önerilir.

Ailesinde glokom hastalığı olan kişiler,şeker hastaları, kortizon kullanan hastalar daha fazla risk altındadır ve sık göz muayenesi olması gerekir.

GÖZ KLİNİĞİMİZDE KULLADIĞIMIZ CİHAZLAR

1-OPTİK COHERENCE TOMOGRAPHY ANGİOGRAFİ(OCT-ANGİO)

Sarı nokta hastalığı, şekere bağlı göz kanamaları gibi retina hastalıklarının teşhis ve takibinde çok faydalı bir cihazdır.Ayrıca glokom hastalığının erken teşhisi ve takibinde vazgeçilmez bir araçtır.

Damardan ilaç vermeden göz arkası damarlarını da gösterme özelliği vardır.(angio)

Gözün tüm yapılarını hassas bir şekilde görüntülediği için göz tomografisi de denir.

2-KORNEAL TOPOGRAFİ

Korneanın yükseklik haritasını ve kalınlığını kusursuz olarak tespit eden cihazdır.Özellikle keratokonus adı verilen korneanın öne doğru bombe yapması ile seyreden hastalığın teşhisinde ve takibinde yararlıdır.

3-OPTİK BİOMETRİ

Katarakt ameliyatında kullanılan merceklerin hatasız olarak ölçülmesini sağlar.Ayrıca kornea kalınlığınıda ölçer.

4-BİLGİSAYARLI GÖRME ALANI

Glokom hastalığının erken teşhisi ve takibinde kullanılan bir cihazdır.Ayrıca bazı beyin hastalıkları ve göze zararlı ilaçların takibinde kullanılır.

5-FUNDUS FLOROSEİN ANGİOGRAFİ

Damardan ilaç verilerek göz arkası damarların durumunu görüntüleyen bir cihazdır.Şekere bağlı kanamaların ve damar tıkanıklarının teşhis ve takibinde kullanılır.

6-ARGON LAZER

Şeker hastalığına, damar tıkanıklıklarına  bağlı retina problemlerinin tedavisinde kullanılır.Ayrıca retina yırtıklarını tedavi etmede de faydalıdır.

7-YAG LAZER

Katarakt ameliyatı olmuş hastaların mercek arkasında kireçlenme olursa kullanılan cihazdır.Ayrıca bazı glokom hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır.

8-PEDİATRİK OTOREFRAKTOMETRE

Küçük yaştaki çocuklar (0-2 yaş) yetişkin insanların göz numarasının ölçüldüğü makinalara (otorefraktometre) başlarını koyamaz.Bu nedenle çocuğa bir metre uzaklıkta özel bir cihazla ölçüm yapılır.
 

Resim
Güvenevler, 20. Cd. No:48, 33140 Yenişehir/Mersin
(0324) 325 46 46
info@forumyasamhastanesi.com.tr
www.forumyasamhastanesi.com.tr ©
X